Gå på vinprovning

Vin, är en älskad alkoholdryck som med sin varierande smak och doft har i århundraden lyckats fånga människans intresse och tycke. För den som nyligen har tagit klivet in till vinvärlden är vinprovning ett helt nytt ord dock men en spännande mening. Vinprovning är en populär metod som används bland annat av branschexperter och vanliga konsumenter för att utvärdera kvalitén på vinet. Den som har smakat på vin vet att det finns betydande skillnader mellan de olika vinsorterna. Det är dessa skillnader som ger vinet dess personlighet och karaktär samt den stora anledningen till vinprovning.

Varför är det då så viktigt med vinprovning? Vem som helst kan vara inblandad i en vinprovning. En del experter provar viner för att kunna skriva recensioner. Andra är inköpare till butiker och restauranger, men många är helt vanliga människor som tycker om viner och vill lära sig uppleva och känna nya smaker och dofter.

Vinprovning är en gammal tradition

Vinprovning och utvärdering

Vinprovning är en enkel steg för steg procedur som alla kan lära sig. Det börjar med att ett glas vin och det gäller att undersöka vinet med ögonen. Man håller i kanten på foten av glaset och tittar efter hur ljuset vandrar genom vinet. Därefter gäller det att använda sig av näsan för att dofta på vinet. Hur är doften, är den blommig eller kryddig? Är den stark, len och mjuk? Kan man på doften känna igen ursprungsland och tillverkningsmetod? En doft avslöjar oerhört många hemligheter. När man doftar på vinn bör man inte ha stängd mun. Med en aningens öppen mun förstärks dofterna av vinet. Sedan är det hög tid att smaka på vinet, hur smakar det och hur smaken förändras med tiden. Samma procedur gäller för de efterkommande vinerna och det gäller att kunna jämföra vinerna, gå tillbaka och smaka igen och verkligen låt tungan och näsan känna på smakerna och dofterna.