Vin för livsnjutare

Vin är en alkoholdryck som har framställts i minst 8000 år. Måltidsdrycken, festdrycken tillverkas av vindruvan, från arten vinranka, som är en klättrande buske. Inom denna art finns en mängd olika sorter av druvor, som skiljer sig åt med avseende på färg, druvornas storlek, druvklasarnas utseende och de aromer som vindruvorna ger. Tack vare detta kan man framställa viner med olika smak och karaktär. Idag är vin mycket mer än bara en alkoholdryck. För att känna den verkliga smaken och doften bör man besitta kunskaper om druvans ursprung och hur vinet har framställts. En god vin är njutning och en sensation för våra sinnen, inte en dryck som man blir berusad på.

De länder som idag tillverkar mest vin i världen är bland annat Frankrike, Italien, Spanien, Nya Zeeland, Sydafrika, USA och Australien. I butiker, systembolaget kan man främst köpa fem olika vintyper, vita viner, röda viner, starkviner, mousserande viner och roséviner som förgyller sommarkvällarna med sin vackra rosa färg.

Vin av good kvalité har det där lilla extra

Vin av bra kvalité

Den som njuter av vin och dess smak bryr sig inte om etiketter och flaskor utan om dess kvalité. Det handlar om druvans tillstånd, omsorgen vid skörden och skickligheten vid vinifiering, lagring och blandning. För att du verkligen skall kunna njuta av ett vin som en expert måste den vara felfritt, fri från defekter. Vinets beståndsdelar skall ha balans eller harmoni, ingen del får ta över och dominera, de ska samspela. Den skall ha intensitet i smak, arom och uttryck, och den skall ha komplexitet.

Alla vinfantaster kan idag glädjas åt vinprovning i fantastiska miljöer, restauranger och vingårdar. Det är underbart romantiskt att kunna kombinera resor med vinprovning. Man får möjlighet att besöka allt från stora vinindustrier till småskaliga vingårdar. Dessutom kan man utöver vinprovningar uppleva kulturen kring vinet och fantastiskt god mat. Många fina kvällar börjar och slutar med ett glas väldoftande och välsmakande vin.